News

Studio

Calendar

Estimated Values

 

Detroit önskar dig varmt välkommen till vernissagen för

 Estimated Values

-An exhibition investigating the relationship between art and money

Fredagen den 1a juni klockan 18:00 -22:00

Detroit, Roslagsgatan 21

 

Medverkande konstnärer: Amandah Andersson, Emelie Carlén, Ivan Chaparro, Lisa Dalenius, Mikael Lundberg, Moa Sjöstedt, Edvin Thungren och Fernanda Torre.

 

Bourdieu skrev att “Vår kultur är uppbyggd på motsättningarna mellan det kulturella och det ekonomiska, mellan konsten och pengarna, mellan allt som är gratis och utan vinstintresse och allt som är materiellt och ekonomiskt.” Är relationen mellan konst och ekonomi av så skarpa motsatser som Bourdieu hävdar eller har vi inte funnit exempel på hur de kan samverka i någon slags balans än? Finns det alls några lyckliga hybrider av konst och pengar i konstnärlig produktion?  Hur lever man på konsten? Hur överlever konsten?

Estimated Values är ett utställningsprojekt och samarbete mellan curator Caroline Johansson, co-curator Therese Kellner och åtta konstnärer från vitt skilda bakgrunder och kreativa fält.  Konstnärernas olika förhållningssätt gentemot temat uttrycker sig i utställningen som performances, videoinstallationer, platsspecifika installationer av klisterlappar, fotografiska dokumentationer och textila tryck. Estimated Values ger en bild av hur unga konstnärer idag ställer sig till kommersialiseringen av konsten. Detroit är ett ideellt galleri där det icke-kommersiella ligger till grunden för verksamheten men där det samtidigt inte finns något självändamål i att kunna vara någon slags motpol till marknaden

I och med debatten kring samarbetet mellan Tensta konsthall och Bukowskis i vintras fick frågorna kring konstinstitutioners ekonomiska intressen och konstens olika värden ny vind. Var går konturerna för de olika rollerna på marknaden? Vad är galleristernas roll idag? En ständigt aktuell debatt kring en konstmarknad som utvecklats med ett element som alltid varit ett av konstens viktigaste – det irrationella. Konstmarknaden har inga stadgar, system eller regler kring ekonomiska värderingar eller vilka värden som är viktiga.  Samtidigt som crowdfunding som finansieringsform växer sig starkare ökar inflytandet av oligarkers mecenatskap och av aktörer på marknaden som endast behandlar konsten som statussymboler eller ekonomisk investering. Vilka värden existerar och styr marknad och produktion? – en fråga utan slut.

Utställningen håller på till och med 17 juni. Galleriet är öppet ons-fre kl. 12-18 och lör-sön 12-16.

 http://www.facebook.com/events/298936400193572/

Välkommen!

2012-05-27